Tuesday, October 09, 2007

pasa o rama / aku teringin nak pergi london...

ramadhan al mubarak

bulan islam sebelum bulan syawal dan selepas bulan syaaban (ini je yang aku paleng tau) dikenali sebagai bulan dimana umat islam berpuasa.

puasa dari makan dan minum. bulan menyucikan diri. bulan bonus, bulan short cut, bulan muslimin dan muslimat.

ironinya, bulan ni lah bulan kepada pesta makanan, bulan yang pada waktu malamnya giler happening, bulan yang orang tak ingat berbelanja dan shopping.

terpulang pada kamu semua bagaimana nak memanfaatkan bulan ramadhan ini.

AKU NAK SANGAT PERGI LONDON.

tapi mak ayah aku bukan orang yang berduit...

sepanjang bulan ramadhan ini, aku kat UPM ade dan klassmate aku yang lain bukak gerai untuk kumpul duit supaye kami ramai2 dapat naik kapal terbang pergi london.

prequel kpd ceritera ini.

  • budak HRD upm batch aku ade projek nak buat interfacing programme di Oxford and Cambridge london.
  • 8 hari punye trip
  • 35 orang
  • bajet Rm230 000
  • buat2 projek2 untuk generate income n masok kan dalam dana kami
  • dah start lebih kurang setahon
  • baru ade rm20 000
  • planning nak pergi februari 2008
  • jika projek ke Cambridge ini gagal, kami mungkin akan menggantung diri di Penang bridge

jadi sepanjang bulan ramadhan ini, kami ade bukak gerai di pasa o rama (pasaramadhan) di UPM. ade 2 gerai. satu jual roti john dan satu lagi jual Dunkin's Donut.

aku incharge jage perihal Dunkin's Donut.

kami start berniage pada pukul 5 petang. tuka2 syif, ikut siape yang ade kelapangan.
alhamdulillah, bulan ramadhan rezki ade. gerai kami laku. tiap2 hari aku lepak kat tapak pasa o rama ni sampai laa ke waktu berbuke.

seronok. kami dapat pengalaman berniage. camne nak uruskan pengaliran duit. camne nak handle customer. tau laa selok belok skit.

tapi bukak gerai pada bulan ramadhan ni, brape sangat laa dapat. tak dekat2 jugak london tu.

kepade sesiape yg ingin menjadi sponsor atau ade alamat utk dapatkan sponsor, atau dapat membantu dalam ape2 jua cara (kecuali jgn nak ayat manis aku masok MLM) silelah hantarkan email kepada aku. dapat bagi tau camne nak contact mane organisasi yg boleh bagi sponsor pon dah cukup alhamdulillahhirobbilalaminm wasaqonah, waja ala nah, minal muslimin dah.

email aku

gerai kami di UPM


gadis2 cantik yang jual roti, John yang dapat nama.


warning!:senyuman manis dari abang berbaju merah boleh membuatkan anda tak tentu arah
(mari memarketkan diri.. haha)


aktiviti kapitalisme ataupon perbuatan mengaut keuntungan secara sah dan beretika



jika kami dapat pergi ke London, dapatlah kami bertemu dengan en.John (pengasas roti John)



doakan agar dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki dan mendapat awek omputeh yang soleh dan cun.

i'm not perfec.

2 comments:

aqieya said...

apis nmpk kurus!
selamat hari raya!!

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

hai aqieya..

dah kurus ker? tu gambar sebelom raye tu...

i thot u're in new york?

happy aidilfitri anyway.