Sunday, September 24, 2006

decision making


kali ini, aku ingin membawe saudare semua ke dalam situasi yg sedang aku alami. iaitu pembuatan keputusan. dengar cam senang je kan. tapi skang aku dalam situasi yg agak bingung dan tak tahu nak buat ape. tak tahu jugak nak bereaksi dan berbuat ape.

katekan lah begini. camni la..erm.. jap.caner nak reka sati citer bagi korang dpt emphatized situasi aku ni eyh.. ok . camni citernye.

katekanlah korang adelah seorang budak tadika yg berumur 6 tahun bername alif. alif adelah seorang yg penyayang dan bertanggungjawab.

alif slalu balik ke rumah dari tadika dgn berjalan kaki. oleh kerane jarak rumah alif dan tadika tu tak brape nak jauh sangat jadi, alif pun tadehal lah nak jalan kaki.tiap2 hari alif balik umah dgn berjalan kaki, kecuali kdg2 die ditemankan oleh jirannya cum tadikamate nyer iaitu faizal.
tapi hari ni faizal takde. jadi alif pon balik laa umah sorang2.

sedang die otw, tibe2 alif terdengar suare anak kucing menangis2 kat tepi jalan. kedengaran suare tu datangnye dari anak kucing kecil yang lapar. sbb tangisannye sangatlaa cam menyayat hati dan meminta simpati. kemudian alif pun mencari2 punce dimanekah suare anak kucing itu.
rupe2nye ia datang dari sebuah kotak. alif pon membuka kotak itu. konfirm sangat, dlm kotak tu ade seekor anak kucing yg sedang menangis kerana kehilangan ibunye. anak kucing tu agak comel sbb kaki die je kaler puteh. cam pakai stokin. yg lain, satu badan kaler kelabu. cume yg slecknyer kucin tu cam mengalami anaeroxia sebb kurus sngt. mungkin dah lame sgt tak dpt makan.

tanpe berfikir pjg, alif pon membawe balek kucing itu ke rumahnye.alif menamakan kucingnye bobby.sejak dari itu alif dan bobby berkawan baek. evrytime alif balek skolah je, bobby akan menunggu di depan intu menantikan kepulangan alif. mereka makan bersama2. main bersama2 dan tido pon same2. pendek kate kemane pon mereka bersame. si bobby ni kucing yg tersangatlah ultra manje. bobby suke menggesek2kan badannye ke badan alif. dan tak kurang juge bijak membuat aksi2 manja.

kalau alif jatuh sakit atau demam, secare otomatiknye bobby pon aku jatuh sakit jugak, tak tahu apsal. mgkin dek kerana chemistry between them sngt laah kuat kot.lagi satu hal. bobby ni on dah tak serupa kucing dah perangainyer. ape je yg alif makan, die pon nak makan gak. kalau alif makan durian, si bobby pon makan same. kalau si alif makan spaghetti carbonara, si bobby pon akan order makanan yg same. satu je. yg bobby tak ikut. isap rokok. si alif seorang perokok, tapi takdelaa heavy sgt. biase je. kalau si bobby ni pon isap rokok. ngn aku sekali pon pelik. tak pernah2 tgk kucing isap rokok. pandai pulak die bengkok kan tangan dier kan. (kucing, tangan?)

skarang, alif bukan lah lagi seorang budak tadika. alif sekarang belajar di UM. die adelah seorang penuntut dlm jurusan Geologi dan kajian bulan bintang.(mengarut2 je name course). walaupun alif duduk di hostel, ia tidak sekali2 utk menghalang bobby utk tingal bersamenye. si bobby akan santiase berade bersame alif. menemankan time alif study,dan lain2 lagi. even alif kalau ade prob pun, die akan bercerite kat si bobby. dan bobby sememangnye kucing yg good listener.menangis, marah, suke, benci ke ape. semuanye bobby tahu.

namun pada suatu hari, bobby tibe2 diam je satu hari. dari pagi ke malam, bobby diam je. ni yg buat si alif saspen sikit ni...alif beli sirloin steak dari victoria station, makananan kegemaran bobby, alif letak ke dihadaan bobby. namun bobby maseh terdiam. tak bermeow pape pon. keadaan ini berlanjutan selama 3 hari. bobby maseh terus diam di sudut bilik alif di hostelnya.

kemuadiannye alif pon membawe si bobby berjumpe dengan kawan alif yg bakal menjadi doktor veterinar iaitu chandran. chandran pon memeriksa bobby. setelah melakukan ujian x ray dan macam2 lagi ujian yang patut. chandran mendapati bobby menghidap penyakit asma. jgnlah korang nak pelik pulak. bobby ni dah tue sangat sebenarnye. umurnye pon dah menjangkau dekat 22 thn. keadaan bobby sangatlah menyedihkan. bulunye banyak yang gugur. apetah lagi pergerakannye tidak lah selincah dulu. dari segi kecomelan pula. tahapnya sudah jatuh mendadak. bobby tak ubah seperti kucap kurap, kurus, tak bermaya dan busuk.

alif sangat sedih. kawannya itu semakin hari semakin lemah. secara tidak langsung ia juga menjejaskan alif. pelajarannya terganggu, hatinya sangat sedih. dan setiap hari, setia waktu dan setiap ketika alif berdoa. agar tuhan yang Maha Esa memberikan yang terbaik buat bobby.

setiap hari, bobby di suntik dgn sejenis ubat yg dapat membantu jantungnya terus berdegup. bermakna setiap pagi, itulah tugas alif untuk memastikan makhluk yang selama ini disayanginya terus bernafas.

setelah 2 minggu, keadaan bobby makin parah. die hanye tidur dan tidak membuka2 matanya. dan setiap kali alif lapang, alif akan sentiase berada di sisi bobby. berdoa agar bobby diberikan yag terbaik oleh ilahi.

hidup bobby kini hanye bergantung kepada ubat yang diberikan oleh alif. walaupun ubat itu tidak akan sesekalipon dapat menyembuhkan bobby, namun ia cukup untuk membantu bobby terus bernafas. bobby bergantung seratus peratus kepada ubat yg diberikan oleh alif itu.

pada suatu hari. alif didatangi oleh chandran.

chandran." lif, kau sampai bila nak camni? ubat tu tak akan bantu si bobby"

alif " aku tau chandran. tapi.. tak kan aku nak biarkan si bobby mati, kau pon tau kan. aku tak boleh nak hadapai kematian bobby, die dah terlalu lame menemankan aku dlm hidup aku ni"

chandran " itu aku tau, tapi. sampai bila kau nak suntik si bobby. kau mcm menyeksa die. biarlah bobby pergi dgn aman. tak usahla kau menaruh harap lagi. aku percaya ia akan mengurangkan kesakitan yang di tanggung olehnya"

alif " senanglaa utk kau cakap. kau tak kan paham perasaan aku. aku sayang bobby ni.die selalu je ade utk aku. aku tak dapat bayangkan hidup aku tanpe bobby."

chandran " aku tahu lif. terpulanglah kepade kau. aku harap kau okay itu je"


di tangan kiri ada pilihan. utk alif terus bahagia , tetapi tidak bobby.

di tangan kanan juga ada pilihan.utk bobby bahagia, tetapi tidak alif.

jd sekarang.. bagai mana?

situasi ku ini untuk kau tahu.



i'm not perfec.

2 comments:

HamZahidi said...

ok...
aku sekdar bersimpati dgn situasi ciptaan yg mgkn juga realiti...

bagi aku, setelah kita berdoa kepada Allah, sebaiknya kita rela dgn pemergian kucing kesayangan or ap juga yg kita sayang,klu itu ketentuanNya...

klu betul kita sayang kannya, knp perlu kita menyeksanya?

persoalan kita menderita kerana kehilangannya...harus diingat kita bergantung kepada Allah..justeru yg hilang pasti akan berganti...setiap yg berlaku ada hikmahnya...

cuma kita tak tau apa ganjaran yg kita perolehi selepas ni...

hatta bapa o mak kita sekalipun,
sejauh mana dalamnya kasih kita pada mereka, kita akan tetap terima hakikatnya akan kehilangan mereka...bukan berdoa tapi sekadar bersedia...

terpulang apakah keputusan yg akan diambil oleh alif@hafidz, apa kata solah istikharah?

ok,sekrang andaikan bobby tak mati?smpai masa kita akan mendirikan rumah tangga betul tak?
mungkin bobby menderita bila kita abaikannya, ataupun isteri sakit hati sayang tu lebih pada kucing kan...

ini pasti lebih menderitakan alif...bak kata orang diluah mati mak, ditelan mati bapa!

adios!

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

bro, thanx a lot! it did helps much.