Sunday, August 05, 2007

proven

hmm.. camne nak start ni. aku tau, dah lebih kurang sebulan aku tak menulis dalam blog. lupe pulak camne nak start menulis post. banyak bende yg aku nak share dengan korang. kadang2 bile aku terpikir ttg satu perkare tu.. dalam sangat aku pikir. rase bekobar2 utk menulis. tapi bile nak menulis je.. lupe pulak nak tulis ape.

my friends told me.. i'm becoming a typical woman blogger. haha.tulis pasal diri sendiri. well, friends.. i write what i want to write. but dont worry.. i'll be a successful typical woman blogger.

kali ni. aku nak cerite satu issue ttg kaya dan berkat. satu perspektif dari diri aku sendiri. pendapat luhur aku ttg perkara kaya dan berkat ini.

standard ah.. sape yang taknak jadi kaye kan. alasan yg kononnye logic. kalau kaya, hidup senang. yerp.. mungkin equationnye sesimple itu. dan mungkin juge tidak.

ade 3 definisi kaya.

pertama
kaya apebile kite ade semue yg kite nak.. kite dapat. nak ferrari enzo.pup! dapat. siap bayar cash lagi. nak rumah banglo 4 tingkat siap swimming pool lagi, kat kawasan perumahan yg elit cam damansara heights or bukit antarabangsa. sediekan rm8 juta je. pup! siap dah rumah idaman kite tu. nak makan sedap2 dapat. nak bini yg cun giler hot xleh blah, supermodel.. tunjuk je duit ataupon baki terkini dari resit ATM. sekejap je dah cakap Yes untuk berkawen dgn anda. Philosphynye cukup simple. Money equals to power. takkan ade problem dengan hal yg berkaitan perlukan duit.

kedua.
bile kite bersyukur/puashati dengan segale ape yg kite ade.yeah, mungkin kite xde rumah yang besar. kerete pon, kerete biase2 je. Kancil Maroon je. henfon pon biase2 je. takdelaa berkamera 9 megapixel ataupon 3G. tapi cukup boleh call orang n orang call kite. kite tahu yg kite kaye dgn ape yg ade sbb kite tahu erti bersyukur dan kalau nak compare dengan orang laen, kite lebih bernaseb baek dan takdelaa hidup sesukar dan sesempit orang laen yg lagi miskin. kene selalu ingat, kalau kite rase kite lagi miskin.. ade orang yg lagi miskin dari kite. kalau kite rase kite paleng bermasalah dlm dunie.. ade orang yang punye masalah yang lagi dashat dari kite jike nak dibandingkan. sbb tu pentingnye utk tahu dan rase bersyukur sbb itu yg akan membuat kan kite appreciate dan sedar apa yang kite ade

abah aku bgtau
"lagi kite kejar dunia.. lagi kite tak kan dapat"

katekanlah camni.

aku seorang yg kaya raye. aku ade rumah banglo 4 tingkat tadi. besar, cantek, mewah, selasa. cakap ape je.. sumer ade dalam rumah tu. tapi, aku kene upah pakguard 8 orang utk jage rumah tu siang malam. pasanglaa segale system security dan alarms yang tercanggeh kat dunie. insurancekan rumah tu berjuta ringgit. semuanye sebab takut, rumah tu dirompak dan diceroboh. rase takut dan risau jer sepanjang mase.

aku ade isteri yg gile hot xleh blah. mane2 orang sure jeles tengok kalau aku jalan ngn die berdua. body shape. superb.rambot lurus kalah pembaris. gune jari kaki pon boleh. seksi. tapi, die cume sayangkan duit aku tapi bukan aku. gi mampos nak kawen dgn aku kalau bukan kerane aku kaye. katekanlah aku jatoh miskin, memang die blah dan kawen dgn orang kaye laen.

bile ade duit. makan nak sedap2. order je, apebende mengarot yg ade kat restoran or tempat2 makan yg mahal. sekali makan rm300. tadehal lah. siap bleh bagi tips rm1000 lagi kat waiter yang datang serve. tapi sayang, aku hanye bleh tgk dgn amek bau jer. banyak sangat penyakit. makan kene jage. takleh pakai blasah je. last2 makan ikan rebus dengan ulam. nak jage makan. diebetis, gout, high blood pressure. package lengkap utk mati.


berkat.
antare bende yang paleng precious kat dunie.seriously.

katekan lah aku seorang posmen. gaji rm1400. rumah ade. tak besar, tak kecik. orang pun takde nafsu nak masuk nak rompak. bini, xdela cun kat mate org laen. tapi sebab hati dah sayang. bini aku lah paleng cun. elisha cuthbert mintak couple pon aku tolak. takleh nak lawan bini aku. pandai masak, pandai amek hati, takde nak maen kayu tige, papehal pon yg die buat pon utk suami die je. bukan utk orang lain. katekanlah kalau aku miskin pon, die takkan lari cari hidup yg lain. dapat pulak anak2 yang tahu mendoakan mak bapak. pandai belajar. sumer orang suke. walaupon takde henfon cam anak2 orang lain. die tahu situasi parents die. tahu ape priorities. xperlu ikut cam anak2 orang lain.


hidup kat dunie ni ade macam2 perkare.

ade masenye kite perlu berhenti sekejap. dan berfikir. bile kite berfikir, akan buat kite sedar.seterusnye barulah boleh kite hargai. appreciate life. dan kemudiannye kite tahu ape yg kite nak buat.dan ape yg patut kite buat. mulekan dgn berfikir, dan jangan berhenti.


i'm not perfec.i'm a hunnykins.

6 comments:

aqieya said...

idup typical female blogger! yeahh

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

yeah!

mindafreak said...

I never did know there's a label for all those people (especially women) that write about their personal stuff and struggle on their blog...

I guess, that's why they have name calling and labels for women in the parliament, since it exist subconsciously in our mind and heart (to label women) even when it came to this.

People never change. When will they eh..?

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

i'm sorry you feel that way..

Anonymous said...

I suppose people are happiest when they have something or someone to live for.

You dont have to be rich to have a hot wife. Not all girls are like that :)

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

i'm 100% agree with u. thank you