Monday, May 14, 2007

duli yang Maha Mulia



aku secara jujurnya mengaku.. kenape sultan orang panggil duli yang Maha Agung?
bukan kah maha agung itu merujuk kepada pencipta kita iaitu Allah SWT?
siapa dia nak disamakan dengan maha pencipta?

2 hari lepas baru aku dapat jawapan kepada yg selama ini aku tak puashati dengan orang2 yang patut membetulkan gelaran ini.

korang tau tak ape makne DULI itu sebenarnya?

DULI itu jika merujuk kepada pakar-pakar bahasa Melayu membawa makna 'debu'. aku pon tak brape familiar dengan istilah ini. mungkin istilah melayu lama yang hampir jarang skali di gunakan pada masa kini.

dan Maha Agung pula merujuk kepada pencipta kita.

jadi, Duli yang Maha Agung itu membawa maksud, debu kepada Si pencipta.

'laa.. ye ker"... kate hati ku ketika pertama kali diberi faham maksud kepada gelaran ini.

kalau sultan itu debu kepada si Maha Pencipta, kita ini apa pula?
ape yg lebih rendah martabatnya daripada debu?

sesungguhnya yang membezakan setiap manusia adalah tahap keimanannya.

p/s: sultan mizan nampak educated orangnya, permaisuri agung pula bertudung. baru la kena dengan gelaran ketua agama Islam negara Malaysia.


i'm not perfec.

8 comments:

ARIN manc said...

I learn something new today...
anyway..first time visit ur blog..interesting...
a bit jiwang, tapi masih boleh diterima...

ARIN manc said...

lupa nak cakap...good luck exam...
ingat aku lagi kan?? AGHIN

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

ingat laa... part mane yg jiwang wei? haha

terharu sial kau bace blog aku yg hine ni..

thanx man

ARIN manc said...

part yg ader gambar kaki...hahaha
asal nak terharu pula..nka tau gak isi hati kawan aku sorang ni...
noworries...continue blogging..i'll stop by sometimes...
good luck mate..

Anonymous said...

Wow...info yg menarik! Saya tidak tahu duli maknanya debu. Does that mean i can say 'Saya bersin kerana disini byk duli'? ;D

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

iye.. Allah swt tidak melarang kite munggunakan perkataan yang tidak mencarut.

check the dict for the confirmation.

buayaputih said...

Interesting fact and approach. Duli bermaksud debu. Hebat sungguh penggunaan bahasa melayu ni ye. Jika duli bermaksud debu, maka debu yang maha mulia juga mungkin bermaksud hamba (bukan kuli) yang Maha Mulia kerrana debu ini sesuatu yang hampir tiada nilai seperti hamba dalam konteks struktur masyarakat. Mungkin ketinggian martabat insan bukan pada title, tetapi pada sejauh mana kehambaan kepadaNya. Jika takrifan sebegitu, pada pandangan saya lah, agung ini dikira sebagai pemimpin bagi suatu kumpulan, setiap kali ucapan duli (hamba) Yang Maha mulia, maka setiap kali adalah doa agar pemimpin menjadi debu kepadaNya. Secara tak langsung juga doa kepada yang dipimpinnya. Mungkin.

p.s reach here via kumprinx.com

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

anda benar,saya bersetuju dgn pandangan anda.

saya kecewa dan sukar untuk memahami jurang kuasa yang berlaku di malaysia.

kita mempunyai pengetahuan ttg apa yg membezakan sesama manusia.