Sunday, April 05, 2009

Henfon hampir hilang

Malam tu, lepas main futsal dengan coursemate aku terus balik ke kolej. Kawan-kawan yang lain semuanya pergi 'overnight'. Aku tanya mereka nak pergi mana. Diorang jawab nak pergi Uptown, Downtown apa tu semua.

Scene-scene overnight bagi aku ni dah lama dah berlalu. Penat beb nak lepak kat luar je. Sebab kat UPM kau tak boleh nak masuk ke kampus selepas pukul 12 malam sampai lah pukul 6 pagi.

Zaman muda-mudi dulu boleh la. Seronok jalan-jalan. Tapi sekarang, kalau nak merempat nak tunggu sampai pukul 6 pagi. aku dah tak sanggup beb.

aku cakap "hef fan" kat kawan-kawan aku yang nak overnight tadi dan terus blah balik ke UPM.


Sampai je kat UPM, aku lepak jap kat gerai burger Acap. Kemudian sebelum naik ke bilik, aku sempat lagi amik roti burger yang hangus dan bagi makan ikan kat kolam depan kolej. Dah la ikannya semua hitam, tak nampak pun. Niat kat hati nak tengok ikan keli besar yang aku lepaskan kat dalam kolam tu yang aku tangkap kat kolam di Janda Baik. Nasib baik dia hidup lagi.

Aku berjalan dan masuk ke dalam blok Delima, blok kediaman aku di kolej. Aku singgah kat bilik TV. Dah lama gila aku tak singgah dan lepak-lepak kat bilik TV ni. Saja je lah layan Desperate Housewives yang aku memang dah tak keep track, aku pernah tengak full first season je. Lepas tu dah takde dah. Lepas habis je cerita tu, ade pulak Las Vegas. Layan dulu..

Tengah aku layan, tiba-tiba John masuk. John ni budak kolej aku. Seorang Cina. Badan besar. Cakap Utara je. Kalau korang pernah tengok John ni makan, memang takut takpun teruja. Mana-mana jelah.

John makan laju. laju gila. dalam bahasa yang mudah, John pelahap. Tangan kiri dia mesti standby kat air pastu yang tangan kanan laju menyudu memenuhkan mulut dan esofagus dia.

aku ingat, Watson Nyambek pon boleh kalah dengan kelajuan John makan.

Satu lagi, John ni anak bongsu dan anak manja. Malam tu, John sibuk bercerita yang lepas habis study, dia nak balik Penang. Sebab dia rindu mak dia dan mak dia sendiri rindu kat dia. Mak dia masak sedap. John suka makan masakan mak dia. John suka main PS2 dan mak dia suka usik dia bila main PS2.

aku layankan aja. Yang bagusnya tentang John ni, dia tak racist sangat. Dia memang boleh masuk dengan Melayu. Tak delah nampak dengan budak Cina yang lain yang suka buat hal sendiri dan tak suka bercampur dengan Melayu. Biasanya hanya Cina kampung yang akan berperangai seperti ini.


Lepas lebih kurang satu jam setengah lepak kat bilik TV tu, aku pun blah. Tinggal John seorang. Padahal dalam TV dah sibuk menyanyi lagu negaraku dalam kebanyakan channel. Aku tengok kumpulan V.E pon dah ada video klip lagu negaraku.

Balik bilik, aku lepak-lepak dan terus tido. Dalam pukul 6 lah jugak baru tidur. Itu memang dah rutin. Sebab kalau aku tidur awal, nanti bangun awal. kalau bangun awal 6 pagi takpe. Ini kalau tidur pukul 10 malam, pukul 11 dah bangun. 11 malam. Secara tuntasnya, aku memang tak boleh nak tido awal.


Aku bangun pukul 11 pagi. Selalu time-time camni aku mesti nak check henfon aku. Pagi-pagi mesti ada mesej yang masuk dari kekasih hati. dan bagi mereka yang prasangka. Itu pagi gua solat subuh. tapi tak dapat dinafikan ada hari-hari yang aku terlajak sembahyang.

Aku cari henfon aku dalam beg kertas, tempat kat mana aku simpan wallet, jam, dan seluar jeans lepas balik main futsal semalam.

Korek punya korek. Tak jumpe Beb! Lepas tu baru aku prasan, beg tu koyak kat belah bawah.

aku cuba nak ingat balik kat mana last aku tengok henfon tu. Kali terakhir ialah masa aku bagi makan ikan kat kolam. Sebab aku nak tangkap gambar ikan pakai kamera henfon aku dan aku bawak naik ke bilik tv

Jadi maknanya, papehal pon henfon itu mesti ada kat bilik TV.

Aku berlari ke bilik TV.dengan kain pelekat sahaja. Dah pukul 11 pagi. Mesti lah dah ramai orang yang masuk keluar bilik TV tu. kalau orang dah jumpa mesti dah lesap punya.

Aku teringat kepada John. Dia ada malam tu kat bilik TV dan hanya dialah saksi yang terakhir. He is the perfect alibi and probably the most suitable suspect.

Persoalan sekarang.

Kenapa dia beriya-iya nak stay kat bilik TV lepas aku keluar sedangkan jam dah dekat pukul 2 pagi dan banyak channel tv yang dah tamat siaran?

Nak tengok apa lagi bila tv dah tamat siaran?

Aku berlari ke bilik John dan memanggil John. Aku panggil dia sambil mengetuk pintu bilik John. Tak ada jawapan.

Aku dah mencarut-carut dalam hati. Mamat ni mesti kat Mines ni tengah tolak henfon aku kat kedai henfon. Anak manja pun dah pandai nak ambil harta orang. Memang habis John aku mencarut dalam hati.

Aku dah susah hati. Henfon tu baru 2 bulan aku beli. Memang konfirm tak ada duit.

Lepas sembahyang Jumaat, aku jumpa member aku Acap, mamat yang jual burger kat kolej aku tu.

Dia kata pagi tadi budak nama Seme (Osman) budak yang selalu jadi Imam kat surau ketuk pintu bilik dia. Dia terjumpa henfon aku yang berbunyi masa nak pergi ke surau sembahyang subuh sebab bunyi alarm henfon aku kat bilik TV.

Si Seme ni bagi kat Acap sebab dia tengok ada nama dia dalam "call list".

Aku lega. lega gila. tadi dah terpikir nak pegi Maxis centre nak pergi buat apa yang patut. berat kepala aku pikir nak beli henfon baru dan nak carik pulak nombor-nombar contacts.


Alhamdulillah.

Terima kasih Seme budak yang jujur dan sorry John. hehe..



i'm not perfec.

11 comments:

mij0ohAns said...

haha..
xpsl2 si john tu kne carut..

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

kesian die. hehe. nak buat camne. dah jadi suspect..

mr. carl arif said...

henfon lu cap ayam sapa pun tanak ambil hatta imam pun. wakakakaka..

diDy said...

kirim salam kat seme tu..

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

carl: agak2 siket beb. Henfon gua ade camera 2.0 megapixel tu

Didy; Memang kene rajin pergi surau laa pas nih

DYAN_SANA'A said...

rajin la sangat2 dia gi surau..dapat pahala..sejuk mak dia lahir kan dia..follow my blog okei
hehehheheh

hafidz arifin said...

kite same2 letak link dlm blog masing-masing. okay?

Little Cupcake said...

sian john...john suka makanan la...dia x suka hp...makanan lg bermakna dr hp ko...haha!

e n c h e k || CAMERA™ said...

wakak
tu laa
mmg dia yg disyak ki
sbb org last lam bilik tv tu~

alhamdulillah
ade rezeki lagi~

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

aaiih... kusut beb hilang telefon.

duit satu hal la.

nombor-nombor dan important events dalam fon itu, selain memori kita dengan henfon kita sprt:

1.menyelamatkan kita dari anjing
2. lagi banyak anjing datang kejar, sebab anjing yang dibaling henfon itu telepon lagi banyak kawan-kawan dia supaya datang kerjakan kita dengan menggunakan henfon yang dibaling
3. tak pun, paling kritikal, anjing tu datang pulangkan balik henfon yang dibaling tadi sebab tak cukup up to date. Tak boleh maen kuis-kuis (mcm i phone)

e n c h e k || CAMERA™ said...

HAHAHHAA
yeayh no dlm tu paling berharga ~

hihihi


moral of da story
jge la leklok
gantung kat leher
wkaakka
**jd skem-A la ko