Sunday, August 27, 2006

tentang aku dan karipap



aku keluar dari kelas MGM2111, kelas 'management'. jam pada waktu itu tepat menunjukkan pukul....pukul.... brae ntah aku pun lupe. tapi yg aku tau, perut gendut ku agak lapar dek kerana cuaca hujan yg nthacamnentah hasut perut aku untuk lapar.

sedang hujan. jadi aku takleh gi mane2, sbb aku naik motor pergi kelas. lepaklah kejap. sedang aku lepak dgn kgkwn sekelas, sorang member pompuan aku offer karipap kat aku. memang tanpe segan silu dan ciri2 metroseksual, aku pun terus mengambil sebiji karipapnye tanpe rase belas ehsan. memang silap la kalau dah offer aku time aku lapar.haha

aku gigit karipap itu dgn penuh harapan dan perasaan dgn mate yg tertutup. eh jap, sumthing yg mengecewakan sedang berlaku. karipap ini kosong!!! cibai ayam! carut ku. apekah perkaitan ayam dgn masalah ini, aku pun tak dapat kaitkan. tapi aku rase cam best je menyumpah dgn menggunakan perkataan ayam.

cibai ayam. sumpah ku lagi. hapekajadahnye karipap ni takde inti, sedang mak bapak dudok terngange dirumah, anak di universiti ditipu dgn karipap kosong. hapekejadahkah semua ini?

perasan kecewa ku tidak dapat digambarkan. aku dah kene 'wakena beb!' dgn mak indon yg jual karipap di fakulti ekonomi. walaupun karipap tu bukan aku yg beli, tetapi sebagai memelihara 'consumer rights' aku nyata sekali harus melakukan sesuatu.

dgn langkah yg meyakinkan aku berjalan ke kafe yg menjual karipap itu..walaupun telah dihalang oleh kawan ku, dgn alasan, alaa biarlaa.. pasal karipap pun nak kecoh. (ni lah melayu, suke sangat mengalah..patutla senang kene jajah)

kite sebagai penggune, kite ade hak. consumer power kat meleshia ni rendah gile. senang saje nak diperkotak katikkan leh peniaga2. alasannya mudah. sebab kite takde kesedaran. kenape boleh tak ade kesedaran? sbb kite takde pengetahuan. kenape takde pengetahuan? senang je, sbb kite tak nak membace. bodoh dan sombong, dan syok sendiri. itulah dia ciri2 rakyat malaysia.

setelah 8 langkah, aku pun tiba di kafe itu..

"kak,karipap ni kosong. mane intinya?" sambil tunjuk karipap tu kat kakak indon tu.
"bukan kosong dik, karipap itu kurang intinya" balas kakak indon tu dgn muke indonnya.

"kakak, maafkan saya jika saya terkasar bahasa. tetapi kakak ini kurang bijak orangnya. inti besar taik idung ni, baik takyah. adekah taik hidung kakak sebesar keluruhan inti yg sepatutnya ada dalam sebiji karipap? tidak kan? ini adelah karipap kosong. ni namanya menipu pelanggan. tipu dosa. "ayoyoyo tipu dosa, mati seksa, masuk neraka, padan muka" (menyanyi dgn tone suare budak tadika). perlukah saya menerangkan kepada kakak ttg 4 asas dalam task environment in an organization, di mane consumer adelah salah satu asas tersebut? sudah tentu skali kakak tidak akan paham".gaji kakak bergantung kepada consumer. ish, malasla saye nak menerangkan ttg perkare ini. kalau kakak mempunyai masa lapang, silelah berjumpe dgn saya.boleh laa nanti saya menerangkan dgn lebih lanjut tttg hapekajadahnya itu "task environment"."

nak dipendekkan cerita, setelah 7 menet sesi argue meng argue. akhirnya, kakak itu cakap sori kat aku setelah penjaga cahsier itu masuk campur dalam perbualan aku dgn mak indon itu. cashier tu seorang bangla yg berjambang skit dan agak kekurangan rambut bagi aku amek karipap yg baru.

aku brase agak berpuashati. lalu, aku dgn heppinye amek laa karipap baru bagi menggantikan karipap kosong itu.

sesi pemilihan karipap yg tidak kosong berjalan dgn lancar. aku telah menggunekan teknik, angkat dan timbang berat dgn tgn sendiri. akhirnya aku telah berjaya memilih karipap yg paling berat antare ketiga-tiga karipap yg terpilih dlm seleksi akhir aku.

aku pun memblahkan diri dari kafe itu.

sambil humming lagu "linger" dari the cranberries aku ke tempat duduk yg disediakan dimane tempat kawan2ku lepak tadi.

aku melabuhkan punggungku di atas tempat duduk itu. mengambil karipap dari plastik, lalu menghala kannya ke mulut.

aku menggigit karipap itu tanpa rasa ragu2 aku ditipu lagi.

kunyah punya kunyah......


cit!!!! inti die masin! takleh blah!

cibai ayam, taik hidung masin betulla ..! hampeh.

namun aku menggagahi jua menghabiskan karipap masin itu, disebabkan perut ku yg lapar.

itulah kisah ttg aku dan karipap.

i'm not perfec.

2 comments:

mindfreak said...

Aku bersimpati akan naseb yang menimpa dikau disebabkan karipap takde inti.. seb baek karipap free kan kan kan... sian ar kan bdak pompuan yg membelinyer tuh.... adeih dah ler karipap tuh favorite aku dowh! Keciwa aku mendengar penjual kuih-muih menjatuhkan nama karipap dengan membuwat karipap kosong.. ada ker patot! nie kena repot sama mpm nie or fomca.. huhuhuhu

Semoga naseb karipap dan pembeli kuih di Malaysia akan terbela

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

saya juga berharapan begitu...