Tuesday, June 20, 2006

ingat lagi tak, zaman skolah rendah?

korang ingat lagi tak zaman skolah rendah dulu? zaman karipap berharge seringgit Lima biji. zaman takde frenster. zaman henfon jika dibaling ke anjing, anjing itu akan mengalami conclusion dan pendarahan otak sbb henfom zaman tu lagi berat dari sebiji batu bata?

kali ni aku ni berstory skit pengalaman aku mase aku darjah satu.

dulu aku masuk kelas 1 Anggerik kat skolah syen 6 shalam. name cikgu kelas mase tu aku ingat lagi, Hajjah Cik Tom. lamer giler tak berjumpe die. ape khabar laa agaknye.. hmm...

dulu baju skolah aku yg berwarna puteh tu konfirm kiri dan kanannye penuh dgn kaler merajh. dulu bdk2 panggil kalau baju ade kaler merah, paku sarjan. sbbnye dulu, lepas je makan nasik lemak, sambil nasik lemak yg ade lagi kat mulut aku,aku lap mulut aku dgn bahu kiri atau kanan aku.. aku prasan bukan aku sorang je camtu. budak2 lain pun ade jugak. selekeh n selebet. cube bayangkan kalau aku dah besar2 camni lepas makan pakai lap je kat baju. mesti giler buruk kan? haha~

zaman tu blum reti kontrol hensem lagi, blum metroseksual.hahahaha~yela bdk2 pompuan mase tu pun selekeh gak. hidung pun berhingus, belum kenal ape itu "rebonding',mascara,blusher,foundation,lipgloss n byk lagi bende mengarut yg aku tak tahu lagi.

n kalau budak tu mak die tak kerja atau housewife. budak2 ni mesti smart je. i mean budak laki la.. rambut mesti sikat tepi. muke ade bedak. pastu pakai sapu tangan,baju bergosok cantek punye, dtg skolah bawak bekal, pastu mesti pakai singlet.time rehat ke balik konfirm mak datang jemput. lambat sikit je,dah menggelabah, pastu nangis. anak emak la katekan. dah besar baru laa nak tunjuk gangster. nak masuk 3 line laa itu ini. cube ingat sikit asal usul.nak kene gelak dgn aku?bodoh!!

cam aku, kecik2 dah kene pandai2 jage diri sendiri. mak kene kerje, if mak aku housewife tak kerje aku nak makan ape? gaji abah aku bukan nye besar pun. aku bukan nak buat citer sedih la.. cume aku rase cam aku cool je. kecik2 dah pandai berdikari dan lap kari kat bahu.haha~

aku tak brape igt banyak bende mase aku darjah satu dulu. tapi yg paling pasti, tulisan aku memang paling terhodohest skali. sampai aku pun tak paham. nak cakap cam tulisan doktor pun tak jugak. tulisan die cam 'fond' tulisan kaki kiri doktor.haha~ naak membayangkan kpd korang betape buruknyer tulisan aku. sbb tu aku slalu kene marah dgn hajjah cik tom. dier pernah lempang aku sbb tulisan aku buruk dan aku tak bwk sebatang pensel pun ke sekolah utk menulis. teruk sungguh aku ni. terime kasih kepade chek e gu hajjah cik tom, kalau die tak lempang aku takde laa aku hensem seperti hari ni. lempangannye telah mengubah struktur wajah dan tulang rangka muka aku, agar nampak lebih hensem, tertarek, menarek.

sperti biase pelajaran mase darjah satu, takde laa susah pon. disebabkan aku adelah 'pelajar terbaik tadika kemas seksyen 11' pd thn 1990. (hahahahahahaha giler market sial aku). sbb mase tu takde lagi blaja pengamiran,elektrovalens, prinsip bernoulli dan ntah hape2 lagi yg mengarut. dalam kelas part yg aku paling benci skali ialah time kene mengeja beramai2. sgt memenatkan tahap kene kejar anjing. time tu kene macam menyanyi. mengeje time tu macam dah ade standard rythmnyer sendiri. alaa korang ingat macam mane kan? kene sebut satu2 huruf pastu bunyikan setiap suku kata. S.E se, K.O ko, L.A.H lah = sekolah. itu untuk satu perkataan. kalau satu perenggan camner? tak ke mengah?

n sari utame dalam entri ni..time cikgu takde dalam kelas.. wohoo party!!! aktiviti bebas. kau nak terbalik ke, nak terbongkang ke. ikut suke hati. ade budak main roket, bdk pompuan main kaler2 buku, ejek kengkawan, citer pasal "the Maskman/Flashman/gaban/" yg baru tgk smlm kat kawan evendo kawan tu pun tgk gak citer tu smlm. yg bdk2 line2 skema badut, time ni laa nak asah pensel,siapkan homework dan ape2 lagi yg skema.

tapi yg paling 'potong stimnyer' bile.. sblm cikgu kuar kelas.. die ade tinggalkan pesan " ketue kelas, tolong tulis name murid2 yg bercakap di papan hitam, name sape yg ader kat papan hitam nanti bile cekgu balik cekgu bagi hadiah istimewa". istimewa ape, kene rotan istimewa. bagilaa kerusi rottan ke, roti ke, ro.. ro...ro ape lagi? hahaha takde idea aku.

itulah ugutan cekgu aku mase aku darjah satu.. bercakap pun forbidden? so ketua n penolong ketua kelas aku pon berdiri kat depan, ceh! konon menjalankan tugas dgn penuh tanggungjawab laa tu. ngeje pun kantoi lagi. nak tulis name orang. kecowh je.. hahaha~

jadi rule nya begini. kalau cakap sekali name akan ditulis. pastu kalau bercakap due kali atau due perkataan, di sebelah name yg tertulis tu akan ditulis 2x. kalau 3, jadi laa 3x. dan begitulah sterusnye. tapi kalau anda bercakap 800 ratus kali mungkin takkan ditulis sbb ketue n penolong aku pun mengira blum smpai 40.

tapi jika anda diam dan berkelakuan baik. name anda akan dipadam balik. tapi mase darjah satu, diroang dah pandai politik. geng main2 petang2 ketue aku name diorang tak kan ditulis. sbb ketue aku takut kene pulau mase petang nanti, takut nanti takde sape nak main dengan die lepas balik skolah. kecik2 lagi dah pandai kronisme dan nepotisme... sigh~ (geng budak2 seksyen 8 lapan niii)









mengikut gambarjah di atas, korang dpaat tgk name aku ade tertulis dan ade 3 kali. sbb mase tu aku bercakap 3 perkataan. yerp mmg aku admit.. mmg wrong timing pun. ku tak prasan cikgu kuar time tu. so aku dgn gentlemannyer pergi laa mintak 'kapel' dgn penolong ketue kelas aku.. aku cakap "i .... love.... U". pastu penolong ketua kelas aku tu diam jer.. time tu keadaan sunyi. rase cam satu kelas terdiam n pandang aku. pastu penolong aku tu pun pergi laa kat papan hitam, aku igtkan die nak tulis "i Love U too sayang ku owh hafidz yg hensem". since die sgt malu kot nak ckp face two face dgn aku.. rupe2nye sangkaan aku jauh meleset.

die tulis name aku budak bising dalam kelas!!! ceh, tak gune punye penolong ketue kelass.. tak romantic langsung!!!!


zaman aku darjah satu. hahaha lawak n comel je. main je tiap2 hari...missing those days laa!!



i'm not perfec.

1 comment:

fiqroorganisma said...

aku lah yang jadi tukang tulis name kat black board dulu hehehheheheh