Thursday, June 22, 2006

maner manner???




maner manner? (where's ur manner?)

okay, cube bace 2 contoh ayat di bawah.


a). "apis, amek aku kat blakang concorde.aku tunggu kau kat situ k?"

b). " apis, tolong amek aku kat blakang concorde. aku tunggu kau kat situ k?"


kalau bace sekali lintas memang tak banyak perbezaaan antare 2 ayat ni. yg membezakan cume penggunaan perkataan 'tolong'. tak banyak beze ke? bagi aku banyak gile?

ayat 'a' yg digunekan cukup utk membuatkan aku rase 'panas' n rase cam kuli batak.

tapi if, ayat 'b' digunekan, aku akan berasa senang hati utk datang membantu.

ni yg membezakan adab seseorang. bukan nak bagtau aku ni orang yg sgt bersopan santun dan beradab tatasusila.

serious. inilah kelemahan aku yg paling ketare. aku can easily get mad if diroang tak reti nak menggunekan perkataan yg sesuai kalau meminta sesuatu atau bantuan.

aku pernah berbual dgn seorang pakcik ni. name die pak amid. pak amid adelah owner restron chicken shop kat putrajaya. pak amid sebelum ini duduk selama lebih 10 thn kat canada.

pak amid bgtau aku, orang meleshia ni sbnranye lack of adab dan sopan santun. pak amid bercerita dengan aku ttg 'magic words' . perkataan yg diajar oleh parents org puteh kpd anak2 mereka.

nak tahu antara contoh2 magic words?

"please"
"sorry"
"thank u"


katekan laa jika anak mereka meminta sesatu

anak "mom, may i have the ice-cream?"

mak" yes, you may dear. but u have to say the magic word first"

anak" mom, can i have the ice cream please...?"

mak " nah, hamek laa satu besen ais krim haagen daaz nih"


itu antare contoh camner org puteh mendidik anak mereka, n if aku dikurniakan anak pada suatu hari nanti pun, ini yg akan pastinye aku ajar kpd anak aku.

sbb cam aku bgtau tadi laa.. aku boleh secare mudah pissed off jike seseorang tu tak gheti nak gune magic words. serious la.. nak cakap aku sensetif ke ape, cakap laa. aku memang begini orangnye.

"kalau org tu baik kat aku, akan 100 kali gande lagi baik dari orang tu"

"kalau org tu kurang ajar dgn aku, aku akan 100000000000 kali gande lagi kurang ajar"

dan bile magic words bukan sahaje digunekan utk meminta bantuan atau sesuatu shj.

perkataan sorry juga digunekan. kadangkala ia bukan bermaksud meminta maaf. ia juga melambangkan 'respect' kite pade seseorang.

contoh

"sorry,may i pass away?"

"yes, do u want me to help u pass away?"


tak kesah laa if ia digunekan utk sblm anda mati atau ape. janji kite show respect.

cekgu aku slalu bgtau....

"hafidz, jgn harap orang akan hormat kite, jike kite tidak hormat kepade orang tu"
btul ckp cekgu aku tu, aku sokong sgt2.



ini cekgu nye Salima Habibi


dan bile bercakap ttg 'manner' atau adab ini. ia bukan sahaje ttg cara kite berkomunikasi lisan. kite perlulah sentiase beradab di mane2 sahaje. smase bercakap,dlm tandas,masjid, kat lorong haji taib dan juge semase menggunakan jalan raya.


aku tak kesah, bile memandu ade org nak potong 'que' kat tol, parking, nak overtake ke ape. janji angkat tangan kat aku. menunjukkan symbol terime kasih, repect ke ape. janji angkat tangan. serious aku takkan marah.

satu lg, jgn sesuke hati 'horn' kereta orang. melainkan jika anda ingin memberitahu kepade pemandu lain, bahaye di hadapan atau ade sesuatu yg terjadi pada kereta pemandu itu.

kurang ajar bile kite horn utk menunjukkan rase marah kite. biarpun org itu kurang ajar kpd kite. kalau die kurang ajar, kau pun kurang ajar. ape beze antare kau ngn dier?

cubelaa blaja mengalah. sesungguhnya ade ganjaran bagi org yg bersabar. ini janji Allah.

harap dapat menerima ape yg ingin disampaikan dan dipraktikan.

memuhasarawakkan diri. bukan poyo

i'm not perfec.

2 comments:

fiqroorganisma said...

tobey..tolong banje aku makan leh? xp

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

aint workin'! try haRDER!