Sunday, June 25, 2006

Reader's Digest Poll

dari beberapa aspek, ye benar. KLites mmg rude. ade juge dari beberapa aspek KLites ataupun Malaysian sangat peramah dan penuh dgn kesantunan budi pekerti.

dari segi ke'rude'an orang2 di KL.

- semase menggunekan jalan raya. mmg betul2 kurang ajar org KL ni. mentang2laa berkereta besar. bawak keter nak ikut sedap hati die je. mmg betul die buat jalan macam jalan BAPAK die. tapi yg paling melampau skali mat rempit dan mat2 kerete la. dah laa bunyi bising memekak. bawak laju2. pastu membahayekan org lain. diri sendiri jgn cakap la. tunggu mase je. betul2 biadap.

- budaye kite memang susah untuk beramah dgn 'org yg tidak dikenali'. susah nak tgk 'senyuman, ucapan terime kaseh dan antare lainnye betul2 keikhlasan utk menolong dan membantu dgn penuh komited skali. kalau dekat tol tu, aku yg slalu cakap terime kasih. terime kasih kerana mengambil wang saye stiap kali saye lalu jalan ini. bukan ingin mengungkit dan benar2 mengharapkan ucapan terima kasih, tapi secara seriousa nye mmg aku damn frustrtated dgn budaye org kite utk berbudi dgn 'org yg tidak dikenali ini' dlm konteks 'pengguna,pelanggan, ataupun klien'. u know what i mean right?

- satu lagi orang kite ini 'kurang kesedaran terhadap social responsibility' sbenarnye. katekanlah seperti tandas awam atau alat2 kegunaan awam yg lain. contoh macam tandas awam. kotor, tak reti nak flush. ini semue atas dasar mentaliti yg pra matang. mentaliti 'yg penting AKU, orang lain blakang kire'. mase gunekan tandas, jamban duduk pun dikencingnye berdiri (ini bagi lelaki). tak nak flush. biar je air dan bau kencing tu kat situ. tak reti nak jirus atau siram sikit lantai tandas tu. senang citer camni la.. pentingkan diri sendiri. ini baru citer pasal tandas, blum citer lagi pasal bende lain.


SEBENARNYE camni.agak subjektif utk kite cakap malaysians adelah bangse yg kurang hajar. kite pun tahu sendirikan kekayaan budaya nenek moyang kite. yang penuh dgn sopan santun, hormat menghormati dan saling bantu membantu. budaye ini hanyelah sesuai utk digunepakai dgn orang yg kite kenal sahaja.

contoh macam ni la kan. katelah ade cashier ini, seorang pompuan dan muslim. kalau terlebih mesra dgn pelanggan nanti orang cakap, gatal, tak tahu malu, nak ngorat lah tu, itu dan ini dan macam2 lagi. jadi ini laa yg membatas pergaulan dan komunikasi dgn pelanggan yakni orang yg tidak dikenali. itu adelah salah satu dari contoh.


kesimpulannye ialah. Budaya dan adat resam ketimuran kite yg membataskan kite dari dgn mudah 'bermesra dgn stranger'. tak mcm di barat.mmg benar diorang begitu mesra dgn orang yg mereka tidak kenali. itu karena mungkin budaya mereka mmg begitu, takpun masyarakat mereka yg begitu open minded. nak one night stand ke, 18 night stand ke ape takde hal.

bagi aku poll reader digest ni kurang accurate dan cara peniliaan poll itu tidak sesuai utk semua negara. bayangkan laa singpore punya olang lagi bersopan santun dari Koreans. what the hack??
singaporeans more polite than the koreans? come on laa wei~! nak kiamat ke ape?

senang citer camni. kite patut terime kenyataan ini sbagai satu teguran dan 'wake up call' utk kite. jadi, dari membuang mase nak marah atau rase terkejut ke ape. we shoud do something to promote courtesy rather than nak marah2 kat poll ini. DAN IA BOLEH BERMULA DGN DIRI SENDIRI DAHULU. JADILAH RAKYAT MALAYSIA YG BERSOPAN SANTUN DAN BERBUDI PEKERTI TAK KIRA DIMANA DAN SETIAP MASA.SOCIAL RESPONSIBILITY AMAT PENTING DLM MEWUJUDKAN NEGARA YG BERHARMONI.


" BUDI BAHASA BUDAYA KITA"

i'm not perfec.

2 comments:

fiqroorganisma said...

bukan nak kate ape la tobey..pagi2 aku nak keluar cam biase mesti ade org greet morning kat aku..tapi malangnye..bangsa lain..cine,india.singh...jadah tol..org melayu??aku senyum pon xbalas kalo makcik2 mungkin balas ah..kena kat pakcik atau budak2 belia ni adesss...macam tempat ni die yang pegang lagaknye..hehhheh..emo sket, sorry

HaFiDz ByLz @ Ude @ ToBey said...

tgk orang jugak laa sbenarnye. rude atau tidak. sememangnyer terlalu subjective utk diukur.