Monday, May 15, 2006

defining success

how do we indicate success?

pilih antare 2 cerita ini yg mane satuanda stujus.

citer 1
adam was born in a middle class family. he got in one of the elite boarding school n then offered a full sponsorship to study medicine in dublin. and now he works as a surgeon specialist n earns 5 digits income. he own 2 ferrari n porsyer (aku tak reti nak eje laa) parked in side his mansion in damansara. he works 12 hours a day n seldomly dpt cuti sbb ramai sangat org sakit kat meleshia ni. sampaikan kerete ferrari yg die beli pun tak sempat2 nak bawak lagi. tapi die ade beratus ratus ribu ringgit dlm account bank die.he is bloody rich. die boleh beli ape je yg die nak tanpe perlu menunggu jualan megasale.silap2 satu shopping complex tu on die boleh beli dgn tokey2nye skali..tapi malas sbb tak ade mase.adam adelah seorang yg kaye,hensem,tinggi,putih,badan ketul2 dan ramai pompuan minat kat die. tapi masalahnyer die terpakse byk spend mase kat bilik bedah (bukan bilik zubaidah yer,jgn pk lain) di hosital tempat dier berkerja makan gaji.

citer 2
hafidz pulak dilahirkan dlm keluarge biase. die adelah kacukan jawe dan minang. die tak pandai sangat belajar. bukan stakat failed dlm subject LK (lukisan kejuruteraan like for all i care lah kan~) perperiksaan spm nak mngorat awek yg die minat dah bertahun2 sejak skolah lagi pun failed ntah, sbb sengal kot. hafidz tak brape gemar belajar. die lebih suke buat bisnes kecik2 smase dlm pengajian di universiti. hafidz sikit pun tak heran kalau die tak abis belajar atau dpt degree sbb die ade plan lain yg lagi best dari amik gambar mase konvo. tapi bapak die mesti laa heran kan kalau si hafidz ni tak dpt degree.duit,keter sumer cukup takkan laa takleh complete degree. hafidz pun tak heran kalau die kene marah ngn bapak dier kalau tak complete degree sbb mak bapak mane laa yg tak marah kalau anak main2 mase belajar. oleh itu by hook or by crook degree scroll itu hafidz perlu jugak miliki.

hafidz ade cite 2 nak menternak lembu dlm mase 5 tahun lagi..cume dier risau sape laa yg nak kapel dgn penternak/penggembala lembu. hafidz berimpian at the age of 40 die akan berhenti berkerja atau takyah berhenti kerja la,suruh pekerja die jagekan (ataupun kerja sampai lembu2 die banyak dan can take care of themselves prt carik rumput sendiri,mandi sendiri dan sembelih diri sendiri) dan nak jadi backpacker tour satu dunie.

die nak melawat tmpt yg cantik dan bersejarah kat dunie ni dgn duit yg die kumpul selama die berkerja itu. die dah bajet walaupun die tak kaye perti adam yg memakai ferrari enzo (die pakai kancil maroon jer) yg penting die dapat berjume dgn many faces, learn new cultures,enjoy sunset kat mauritius,main salji kat switzerland,smyang isya' kat masjid nabawi madinah, buang air kat washington, makan piza kat turin itali,main buaian kat germany, beli handbag utk org tersayang kat christchurch New Zealand , beli sayur sawi kat sungai mekong bangkok.dan balik raye dgn family terchinta kat shah alam.

sekarang anda pilih, mane satu yg anda nak. ni sumer realiti kehidupan. jgn laa nak rate success org berdasarkan kerja atau status dier. ade orang kerja jadi kontratktor dan kaya raya tapi dier bergelumang dgn rasuah. ade orang miskin kerje sbg penyapu sampah gaji tak byk, tapi anak bini die sangat sayang dan taat setia kepada die. nih sumer ade kaitan dgn norma2 dan standard2 masyarakat. konon2nye paphal pun if nak berjaye syarat pertama KENE MASUK UNIVERSITY. itu sbenarnye utk makan gaji masuklaa U. nanti aku elaborate dgn lebih mendalam lagi ttg NORMA2,STANDARD DAN PERSEPSI MASYARAKAT dlm entri yg lain.

jd jgn laa sesekali "judge a book by its title". dan jgn laa sesekali underestimate orng. sape tau walaupun die tak hidup senang di dunie tapi hidup senang lenang sambil berguling2 kat akhirat?
akhirat tu.. eternity tau. tempoh kat dunie ni same juge cam 1/eternity....mmg tak logic, sbb logic itu adelah pemikiran manusia. ini sumer kuasa tuhan. nak tahu pasal KETUHANAN? entry yg lain jugak nanti aku akan elaborate.

bak kate abah aku.."hidup mesti ade quality".

bak kate aku pulak..."hidup byk isteri tak slalunye ade quality"

bak kate embak.... "hujhan dhah thurun,angkhat jhemuran" (takde kaitan langsung)



i'm not perfec.

2 comments:

G said...

aku pilih no.2 pis.ape yg kita fikir about success ade sedikit same.anyway, all the best to ya!

aQieYa said...

walau apapun jalan hidup yang kita pilih,
no1 jangan menyusahkan orang
no2 biarlah jadi berguna, sekurang kurangnye pada keluarga sendiri.
syukurlah...